Holy shit!

På den korta visiten på jobbet i eftermiddags, hann jag med att råka ut för den största skräll jag varit med om på länge. På riktigt länge. Helt oväntat, helt out of the blue...WHAM! Och där stod jag som en fågelholk med ögonbrynen nånstans halvvägs bak i nacken.

Det var intressant. Trevligt och intressant. Men helt oväntat.

Dags att åter igen måla om hela världsbilden.
Länktips.

Efter ett av alla de miljarrder samtalen med min eminente "broder"/bättre hälft/bollplank/partner in crime Danne, insåg jag att jag behövde göra en "note to self"-lista att ta med mig in i nästa liv. En såndär lista med saker som jag INTE får missa efter kommande reinkarnation.

Denna lista finner vi här:

http://inmynextlife.blogg.se/

...och den fylls på undan för undan som jag kommer på nya saker.
Vafan.

Så gjorde jag det igen.

Spanade igenom alla tusentals kort på brorsans blogg, och snubblade över ett kort på farsan. Jag kommer nog aldrig vänja mig vid det, kan jag erkänna. Varje gång jag ser ett kort på farsan, är det som ett hugg i magen. Kort från den tiden då han var frisk och mådde bra. Full med liv. Full i fan. Som han skulle vara.

Näe, jag kommer nog aldrig vänja mig vid det.Win.

"I 99 % av de fall där det finns skrapmärken på de ställen som fanns på din
sons cykel anser vi att det har förekommit yttre åverkan på cykeln.
När det gäller er cykel kan jag inte utesluta att det är som nämnda
mekaniker säger.
Därför har jag beslutat att vi reparerar er cykel utan kostnad, personalen
är informerad.
"

Detta svar fick jag, efter en kortare mailkonversation med tidigare nämnd cykelbutiks VD. Trots lite motvilja, och trots försök att få mig att kontaktas telefonledes, höll vi det till mail där allt finns på pränt. Inget kan förnekas, det finns svart på vitt.

Imorrn åker vi in med cykeln och får äntligen ut vår rätt.

Lesson to be learned - stå på er!Semper fi.
Var så god.

Hysteriska människor!

I nästan ett år fick vi höra om den illa beryktade svininfluensan, och dess risker. Ord som "pandemi", "vaccin" och "larm" blev del av vår vardag. Man räknade med en smitta som skulle sprida sig i år framöver och skörda massor med liv. Så pass, att det drogs paralleller till spanska sjukan som under två års tid skördade mellan 50 och 100 miljoner offer.

Vad hände sen?

En fis i badkaret, det var vad det blev. Massiva påtryckningar för att vaccinera Svea rikes befolkning resulterade i vad? En bråkdel döda, jämfört med en vanlig säsongsinfluensa. Massvis med sjuka pga vaccinet i sig. En psykologisk hysteri i likhet med Orson Welles radiohistoria från 1938. Och idag, halvvägs genom april 2010 är ordet "svininfluensa" som bortblåst.

Samma sak upplevde vi för några år sen, med något som då kallades för "fågelinfluensan". Åter igen menade media att halva världen skulle gå under, och det hela slutade med att det rann ut i sanden. Världshysteri, många dödsfall, men inte mycket mer än det.

Och så har vi då den här jävla vulkanen på Island nu då. En vulkan som spyr aska, och orsakar genast masshysteri i media igen. Det enda vi har läst och hört om de senaste dagarna har handlat om den här vulkanen, och hur den påverkar oss. Känsliga kan få andningsbesvär, det kommer råda brist på medicin, flygtrafiken stoppas och folk blir strandade. Och framför allt - handeln stannar. Och detta kan pågå i flera år, har vi kunnat läsa om.

KOM IGEN!

Först av allt håller vulkanfan på "ge upp", askan övergår nu i lava vilket innebär att de här askmolnen kommer försvinna inom kort. Sen finns det alternativ till flyget, hur lyckades man annars frakta saker och ting för hundra år sen? Mark my words - om en månad kommer folk knappt komma ihåg att den här vulkanen hade ett utbrott över huvud taget.

Varför blir det alltid såhär? Varför all denna hysteri?

Enkelt - en människa är klok, men folk är dumma, hysteriska, lättlurade varelser som följer minsta lilla ord som media säger.
Dvs - folk lever efter vad media säger åt dem att leva efter.
Media i sin tur gör detta av en och endast en anledning - $$$.
Lösnummer säljer. Och vad säljer bättre - tio tips om hur du gör din dator snabbare på en halvtimme, eller en påhittad hysteri med antaganden tagna ur luften och uppblåsta ur proportion utan någon som helst grund? Klart att folk vill veta hur de ska överleva en hemsk sjukdom som kan döda allt och alla på jorden, självklart vill man vara förberedd på den världsdödare som nalkas, självklart vill man veta om man bor i riskzonen för en armageddon.

Media säger åt dig hur du ska leva. Media säger åt dig att du ska vaccinera dig själv och dina nära. Media säger att det kan komma att råda akut medicinbrist pga inställda flyg, så du bör bunkra upp. Media skrämmer upp dig.

Så de kan styra dig.

Som en icke tänkande robot.

Hysteriska människor.

Vakna upp, och lär er att tänka lite för er själva!

Thumbs down, del II.

Igår kunde ni läsa om mitt lilla epos med en viss cykelbutik vars namn rimmar på Hyckelringen. Idag fortsätter historien med lite mer spännande info.

I förmiddags mailade jag kommunens konsumentombud och berättade om alla turer kring detta. Till svar fick jag bland annat följande:

"När det förekommer ett fel på en vara som orsakar en skada på person eller sak är det förutom att det är ett reklamations fel enligt konsumentköplagen, ett produktskadeansvar. Ansvaret är ett skadeståndsansvar.

Det är tyvärr vanligt att man stirrar sig blind på garantier somär frivilliga löften från en säljaren till en köpare. Du har alltid som privatperson rätt att åberopa konsumentköplagen och den 3 åriga reklamationsrätt som finns där. Det handlar om ursprungliga fel och detta har du via Team Sportia bevis på att det handlar om ett fabrikationsfel.
"

Sen fick jag även rekommendationen att kontakta butiken igen och upplysa dem om vad folket på Team Sportia hade sagt. Självklart var jag inte sen med att göra detta. Och det såg ut nånting såhär...

Jag (D) - "Ja tjenare, mitt namn är Daniel och jag var hos er och hämtade en cykel på verkstan igår."
Säljare (S) - "Ja, hejsan...?"
D - "Var det du som var på plats igår eftermiddag?"
S - "Ja, jag jobbade sent går...?"
D - "Okej, då var det vi som pratades vid. Det var jag som hade cykeln med den trasiga växelföraren som ni menar inte är ett garantiärende."
S - "Jaha, ja, just det...!"
D - "Ja, och som jag nämnde, så tog jag cykeln till en annan cykelverkstad där jag förklarade allt från dag ett med den skrapande kedjan, och att denna hoppade konstant hela tiden, till kraschen och att ni inte vill ta det på garanti."
S - "Jaha...?"
D - "Och mekanikern jag pratade med där kollade lite snabbt på cykeln, och utifrån det jag berättade med skrapljuden och problemen med kedjan, drog han slutsatsen att växlarna inte har varit rätt inställda från första början, och därför har växelföraren åkt in i ekrarna och då lett till kraschen som DÅ skrapade just växelföraren."
S - "Jaha, det här var ny information för mig, det nämnde du aldrig igår att du hade haft problem med kedjan."
D - "Kanske inte för dig, men när jag lämnade in cykeln var jag noga att meddela detta till din kollega, så det borde åtminstone han ha haft med i beräkningarna."
S - "Ja, men samtidigt...om det är så att ni upplevde ett konstigt ljud från kedjan och att den har hoppat vid ett antal tillfällen, kan man ju tycka att ni borde ha kommit in med den tidigare..."
D - "Du får ursäkta mig, men som jag nämnde för dig igår, tog vi ut cykeln förra lördagen och på fredagen gick den sönder. Den användes vid fem tillfällen, och även vi har våra vardagsliv att ta hand om. Vi jobbar, går i skola och så vidare, så det är inte bara att komma in med den. Och även så, rör det sig som sagt om fem dagar."
S - "Ja, men om ni har upplevt såna problem kan man tycka att ni borde ha kommit in tidigare..."
D - "Säkert. Men nu är frågan som sagt den, att jag har fått information från annan verkstad som talar helt emot er teori och att detta absolut borde vara ett garantiärende. Hur ska vi fortsätta härifrån, tycker du?"
S - "Vi kan göra såhär - min chef från Stockholm kommer hit idag, och han brukar vara inblandad i sånahär kundärenden. Jag ska prata med honom, så får vi se vad han säger."
D - "Jättebra. Jag kan gärna tänka mig att maila dig ett detaljerat utlägg om vad som har hänt sen dag ett, så han får riktigt med kött på benen. Vad har butiken för mailadress?"
S - "Ja, näe, det behövs inte...med det infot du gav mig igår och denna nya information idag, har jag nog tillräckligt för att förklara läget för honom."
D - "Kanske det, men jag vill gärna att han på pränt får hela historien korrekt återberättat för sig, så jag mailar gärna ett par rader."
S - "Näe, det ska inte behövas. Jag pratar med honom, så ringer vi dig senare i eftermiddag. Har du kvar samma nummer som du angav när du lämnade in cykeln?"
D - "Ja, du kan nå mig på det mobilnumret jag lämnade."
S - "Okej, då ringer vi senare då."
D - "Toppen, tack.

Och där la vi på.

Men vänta, det saknas nåt...ja, just det! Det facto att de inte har ringt! Jag hoppas by God att vad nu storchefen från Sthlm - som uppenbarligen måste dras in i sånahär banala grejer - har gjort där drog ut på tiden, och att de inte har hunnit ringa. Men det är ändå underkänt att säga att man ska ringa, och sen inte göra det. Och då ska vi inte ens börja prata om hur lirarn ville försöka lägga skulden på mig, för att jag inte avstod från jobb för att åka in med cykeln tidigare. Verkligen serviceinriktat.

Näe, nu ska det fanimej mycket till för att få mitt förtroende för denna kedja att vända. Då pratar vi inte bara om att de tar in cykeln och lagar på garanti, för det är något jag förväntar mig, utan nu pratar vi om att de jävlarimej ska ge mig ett fucking shoe-shine medan de lagar cykeln. Då kan vi börja prata förtroende igen.

Tills dess - tummen ner.


Thumbs down.

Här kommer en något underhållande story, som jag tänkte dela med mig av. Dels för det "roliga" i det, och dels för att varna Er kära läsare.

I julas inköptes en brand spanking new cykel till min son, som hade vuxit ur sin gamla. Tre och ett halvt tusen kronor fick en affär vars namn jag av juridiska skäl undviker att nämna (men som rimmar på Hyckelringen). Sen kom vintern i vägen, och cykeln fick stå orörd inomhus i vad som verkade vara en halv evighet.

Fram till förra helgen. Snön var borta och det var schysst väder = cykelpremiär. Wunderbar. Ja, sånär som på ett litet irriterande "klicketi-klicketi-klick" från kedjan, samt att densamma redan på premiärturen hoppade av riktigt styggt. Men det blev premiär i alla fall.

Now.

Fem turer hann det bli med cykeln. En - premiärturen - för att följa med mig på en löptur, och sen till fritids och tillbaka...alla hundra metrarna. Kortfattat, cykeln har inte rullat många kilometer.

Och så i fredags...Hmmm...detdär ser väl inte riktigt ut som sig bör? Nej, precis. Plötsligt sa det bara PANG, och såväl cykel som pojk flyger all världens väg. Som ni ser på bilden ovan, har något riktigt styggt inträffat och gått åt helvete.

Såååå. Cykel in i bagaget, och ut till ovan onämnd cykelaffär med en uppmaning om att göra om och göra rätt, med en garantisedel prydligt upplagd på disken. "Inga problem, vi fixar det", fick vi till svar. Hunky dory.

Trodde jag, ja.

Igår ringer telefonen, och killen som häromdagen glatt tog emot cykeln säger nu att det inte är ett garantiärende. De har kollat på cykeln, och det finns skrapmärken på växelföraren (den bortre hängande delen) som tyder på yttre åverkan. Antingen att man har vurpat och skadat den, eller att någon har sparkat på den. Och därför gäller inte garantin.

Aha. Skrapmärken. De kan inte ha uppstått NÄR POJKEN VURPADE PÅ GRUND AV ATT SKITEN GICK SÖNDER?, frågade jag snällt. Men nejnej, för att växelföraren ska gå sönder krävs det yttre påverkan i form av något hårt slag. Ingen garanti.

Ingen garanti.

Så jag blev upplyst om att det kunde laga det, men att det skulle kosta pengar. 350:- för en ny växelförare, några hundringar för att rikta om växelörat (där växelföraren är fäst vid ramen) några hundringar till för jag minns inte vad, och sen arbetskostnad. Kortfattat - det skulle landa på närmare tusen spänn. För en cykel som har använts fem gånger och inte ens rullat tio kilometer.

Där blev det stopp och belägg. Jag sa åt killen att inte röra cykeln, och att jag skulle hämta ut den som den är för att ta den någon annanstans och få en andra åsikt. Lite ställd blev han allt, men han hade inget direkt val.

Sagt och gjort. Idag hämtade jag ut cykeln, och åkte till Team Sportia (som jag öppet kan nämna och rekommendera) för att se om de hade lust att ta sig ett par minuter till att kolla på cykeln. Inga som helst problem, killen jag pratade med gick till och med direkt och hämtade en av deras cykelmekaniker som tog sig en kik. Jag berättade storyn om vad som hänt, och vad ursprungsbutiken hade sagt. Och här blev det intressant.

Mekanikern här sa att det mycket riktigt krävs en ganska ordentlig kraft för att göra sönder det som var sönder. Men det behöver inte vara pga yttre åverkan. Remember det jag sa om "klicketi-klicketi-klick"-ljudet och kedjan som hoppade hela tiden? Det förklarade han beror på att växlarna inte har varit rätt justerade från början. Så hans kvalificerade gissning, vilket stämmer ganska överens med det inträffade, var att när pojken växlat ner till ettans växel, har växelföraren gått för nära ekrarna och fastnat. Därav panget, därav flygandet, därav de lösa delarna och därav mysteriet. För att bekräfta detta, snurrade han på bakhjulet och fann mycket riktigt ett märke på ekrarna.

Dvs...Team Sportias dom - felaktigt justerade växlar har lett till att växelföraren har åkt in i ekrarna, fastnat, gått sönder och sänt pojken flygande all världens väg.

Garantijobb, enligt Team Sportia.

För skojs skull nämnde jag dessutom vad den andra butiken ville ta betalt för att reparera cykeln, vilket framkallade ett skratt hos denna mekaniker. Runt 250:- tar han allt som allt för att laga detta.

Nu hoppas jag att det inte ska behövas betalas något alls, då denna fråga nu ska lyftas upp till Konsumentverket.

Och det är där båten ligger just nu. Hyckelringen har inlett ett bråk med fel person.

Tummen ner.

Nu är det officiellt.

Fredag eftermiddag - spontantur till Västra hagen. Kameran glömdes hemma. Typiskt. Vi mötte solnedgången vid havet, och det var outfrigginstanding. Som vanligt där ute, förvisso.

Lördag. What to do? Ja, förutom att greja lite med bilen, lämna in grabbens cykel på lagning och luncha på Ikea? Well, ännu en spontantur. Denna gång med grill, kött, snabbt ihopvispad marinad OCH en kamera. Mötte åter igen solnedgången och kvällen på Tjolöholm. Fick, förutom riktigt gott kött, även ett par förjävla fina bilder.Och så idag...ja, när solen väl gassar, och vi ligger på en femton plus, då får man inte missa tåget. Så det var bara att packa ihop lite fika och bege sig till Stättareds gård. En fin liten typ av bonngård eller vad man ska kalla det. Och ja, även här fick kameran följa med. Tur var väl det, för vi möttes av en scen som tagen ur en Alfred Hitchcock!Ja, ni ser rätt. Grodor överallt. Och då menar jag överallt. Eller ja...i alla fall i den dammen där de huserar. Vi pratar om hundratals grodor! Mitt upp i parningssäsong! Stället lät som en motorbana! Självklart var jag inte sen med att lattja med kameran. Måste ha varit en syn, med tanke på att jag fick kick-assbilder, som denna...Fler bilder finns som vanligt på min fotosida, http://photogeek.blogg.se/


Vilken helg. Esto es un fin de semana, y lo demás son cuentos!

Balsam för själen.

Sitter i skrivande stund på en klippa på Hanhals holme. Solen har precis gått ner, och målar himlen sådär schysst orangerödrosalilablå. Inga störande ljud, bara havets kluckande och fåglarnas sång.

Kalla mig corny, men inget säger Goosfraba mer än detta.

Det behövdes idag.The gloves are off.

Tidigare har det varit sandlådenivå på vissa människors beteende. Men idag nådde den nya gränser. Idag blev det mer än personligt. Och det skall hanteras som sig bör.

Hädanefter har dessa människor minst ett par hökögon på sig. Och vid minsta lilla - WHAM!

När jag är klar med er, kommer ni önska er långt bort.Handskarna är kastade.
Wtf!

Så sa jag tidigare idag.

På väg ut till bilen på jobbet, hör jag en röst på avstånd - "Och så kör du nu precis så som bilskolefröken lärde dig, Andersson!", bara för att vända mig om och se chefen med ett flin från öra till öra.

Wtf.

SÅ många bilar har jag inte krockat. Och SÅ galet kör jag inte. Eller ja...allting är relativt. Men ändå! Wtf!Den tysta förbannelsen.

De som känner mig väl, vet att jag är värdelös på att prata. Och då menar jag inte tjöta (som det så vackert heter på göteborgska), utan jag menar prata. Jag har alltid ett lyssnande öra till övers, oavsett när/var/hur, för de jag bryr mig om. Och jag ser även till att stå bakom och stötta all jag bara kan. Men vad det gäller att öppna mig själv och prata, är jag som sagt värdelös. Det är inte många i min närhet som har hört mig prata ut...om någon över huvud taget?

Och så fortsätter jag än i dagsläget, gällande detta med farsan. Ända sen beskedet har jag gått med en inställning att allt är lugnt, att det inte finns mycket vi kan göra än ta det från dag till dag. Därför har jag lagt fokus på att hålla uppe de som betyder mycket för mig, som kanske inte klarar det riktigt själva - morsan och brorsan. Båda har tagit detta riktigt hårt, och speciellt synligt blev det i fredags när vi alla tre var tillsammans och pratade på telefon med farsan för första gången sen beskedet. Jag såg på dem båda att de inbördes skakar som asplöv. Deras blickar, deras miner, deras tonläge när de pratade med farsan...det sa allt. De mår inte bra. Och det triggar mig att åter igen lägga mig själv åt sidan och se till att hålla dem under armarna.

Men stundvis kommer det tillfällen då jag blir ensam med tankarna. Ensam med mig själv. Då jag börjar fundera, analysera och fråga. Från början var det under kontroll, det skulle räcka med en omgång cellgifter. Det upptäcktes så pass tidigt, att det inte var någon fara. Men en omgång cellgifter blev två. Två omgångar blev tre. Och en ryggmärgstransplantation. Som blev ännu en transplantation, då den första inte riktigt var som de ville. Jag tänker på hur det var för två år sen, när min farbror gick bort. Samma sjukdom, samma skit. Och där fanns det inget som stoppade det.

Plötsligt är det inte alls lika under kontroll som det först sades. Plötsligt kommer dedär känslorna som jag sett hos både morsan och brorsan. Och plötsligt kommer en känsla av förbannad tomhet och ensamhet. För det är alltid jag som ser till att alla mår bra. Det är jag som alltid anstränger mig till mitt yttersta för alla andra. Men nu är det jag som står ensam, tom och vilsen, med en stor avgrund under mig.

Likt förbannat kan jag inte öppna mig och prata med mina nära och kära. Jag stänger in det, och väntar på att få lägga det åt sidan igen.

Det är min tysta förbannelse. En förbannelse som jag åtminstone kan skriva om.RSS 2.0