For real?

 
"Snart skrivs rymdhistoria", skriver Aftonbladet på sin websida (klickbar länk), i sin artikel om Voyager 1-sonden som är på väg att lämna vårt solsystem efter styvt 35 år i rymden. Lite tufft, om man frågar mig.
 
Men alla som känner undertecknad, vet att jag sällan bemödar mig att skriva ett inlägg bara för att ge tummen upp åt saker och ting. Jag måste helt enkelt ha med en liten twist i storyn, och idag är inget undantag. Ni kan andas ut. Jag ska inte skriva om hur ballt det är med tekniken idag...eller för trettiofem år sen.
 
Nej.
 
Voyager 1 har med sig en skiva med lite information om jorden, solsystemet, människosläktet och what not, för eventuella utomjordingar att beskåda och planera hur de bäst ska göra för att utrota oss och ta över vår planet. Hollywood-Danne i farten igen. Men nu lägger vi undan den sidan för tillfället. Åter till ämnet - informationsskivan som Voyager 1 har med sig. Look at it:
 
 
Ja, mina vänner, ni ser rätt. En LP-skiva. En LP-skiva med namnet "The sounds of earth".
 
1977 skickades Voyager 1 ut i rymden, samma år som vi såg skivsläpp från artister som Jefferson Airplane, The Clash, Ramones, David Bowie, ZZ Top, Cheap Trick, Peter Gabriel, Journey, T.Rex, Kiss, Elvis Presley, Iggy Pop, Hall and Oates, Thin Lizzy, Rolling Stones, Motörhead, Queen, Dolly Parton, Ray Charles, Bette Midler, Aerosmith, Scorpions, ABBA...
 
...och NASA. Ni kan tänka er trackslistan det året.
 
Men seriöst. Skicka ut en LP-skiva ut i rymden? Med ljud från jorden? Jag vet inte ens vart jag ska börja. Ljud från jorden? Vad kommer utomjordingarna att få för bild av oss på jorden, när de får höra gräsklippare, ringande telefoner, skrikande ungar, fisar, spolande toaletter, naglar mot en griffeltavla (erkänn att en rysning for genom ryggen nu), dubstep, vuvuzelor och skåningar? Jag vet precis vad som kommer att hända...
 
 
Vi är rökta, med andra ord.
 
Det förutsätter dock att utomjordingarna kan tyda skivan över huvud taget. För kom igen, fråga vem som helst av dagens ungdom vad en LP-skiva är, och de kommer att ge dig en min som påminner om en fågelholk. 1977 var LP-skivor vanligt förekommande, men gissa vad? Evolutionen slog till, och numera har tolvtumsskivan i vinyl ersatts av ettor och nollor - digitalt, med andra ord. Musik idag förknippas mer med ord som iTunes, Spotify, MP3 och i viss mån CD. Ja, vi har till och med hunnit med att både införa och börja avveckla CD-skivor. Och då har vi inte ens pratat om kasettbandens gästspel nånstans däremellan.
 
Men ute i rymden far en LP-skiva i 13 km/s (OBS - tretton kilometer i sekunden), i jakt på en intelligent och framför allt väl utvecklad civilisation. En intelligent och väl utvecklad civilisation som säkert bemästrar rymdfart lite bättre än vi människor. En intelligent och väl utvecklad civilisation som förmodligen har lång livslängd utan sjukdomar och krig. En intelligent och väl utvecklad livsform som antagligen tar sig fram medelst teleporters och asballa svävande färdmedel.
 
En intelligent och väl utvecklad livsform som har en skivspelare i sitt vardagsrum som kan spela LP-skivor från jorden anno 1977. Ja, om ET visste att man skulle ringa hem, så...
 
Nej. ET har med all säkerhet inte en skivspelare hemma. Men se, det hade NASA redan räknat ut, så se inte mig som någon pionjär här nu. NASA hade redan gjort antagandet att SIBA och liknande inte finns på andra planeter, och därför skickade de på baksidan av denna "Sounds of earth"-LP med en DIY (do it yourself) på hur man bygger en skivspelare.
 
 
Jag kan redan se en avancerad livsform stå där och klia sig i huvudet, medan han står med sin insexnyckel och NASA's ritning för "VOYAGER skivspelare". Ärligt talat. Titta på bilden. Förstår ni er på vad som beskrivs här ovan? Jag ser, från vänster upp sett - en skivbroms, en jordbävning sett på en seismograf, en sågklinga i närbild, ett skjutreglage, ett fönster med draperi, en tvättmaskin, planeten Alderaan som explorerar (se filmklippet ovan), och John Lennons tappade glasögon.
 
Eller vänta nu. Titta på bilden igen. Är det bara jag som ser en skrämmande likhet med Dödsstjärnan från Star Wars över huvud taget? Har NASA skickat ut en ritning på något mer än en skivspelare? Uh-oh.
 
Näe, seriöst. Jag förstår mig inte på ritningen på skivan, och det gör inte ni heller. Därför har våra goda vänner på NASA varit vänliga nog att förklara ritningen för oss lägre stående varelser. Have a look-see:
 
 
Blev ni något klokare nu?
 
Först av allt - VAR ÄR DELARNA? Binär kod som förklarar rätt hastighet för att spela upp skivan? Vadå, räcker det inte med att säga att skivspelaren ska vara inställd på 33½ varv? Scan triggering? Wave form? VAD FAN PRATAR DU OM, NASA?!?!? Det är snudd på att det är lättare att förstå sig på kvinnor, än vad det är att förstå den här ritningen - ens med förklaring från NASA. Jag slår vad om att NASA och IKEA ingår i någon form av mörk kult, ledd av Sith-lorden Darth Kamprad.
 
Om jag får huvudvärk av att försöka lista ut var en träplugg egentligen ska sitta i bokhyllan Billy, hur ska en utomjording kunna läsa av den här manualen? Intelligent? Mer än oss människor? Absolut, säkert! Och? Vad är det som säger att de kan tyda de hieroglyfer som står på skivan, hur smarta de än är? Vi behöver inte åka längre än ut till Amazonas och hitta någon liten stam med indianer, så kan vi se om vi kan göra oss förstådda med dem på ett vettigt sätt? Svårt. Kan vi kommunicera med djur på ett förståeligt sätt, där vi för en dialog? Svårt. Hey, det räcker med att gå ut på krogen en fredagkväll, och se om man kommer hem med ragg? Svårt. Vissa saker går helt enkelt inte att förstå, hur intelligent man än är. För man ligger på helt olika våglängder.
 
Och det var just det - våglängd. Denna nu väl omtjatade LP-skiva utgår ifrån att någon kan läsa manualen och bygga en LP-spelare. Men tänk nu om denna intelligenta livsform som kommer över skivan är en intelligent livsform i flytande form? Eller nån typ av manetliknande geléfigur? Fisk? Fågel? Rubriks-kub-kloss med känslor? Vad händer om den här överintelligenta livsformen inte ens har ögon, som en mullvad? Och vad händer om de inte ens har tummar? Hur ska de hålla skruvmejseln för att bygga ihop skivspelaren?
 
Men det tar inte slut där. Låt oss nu leka med tanken att LP-skivan hamnar någonstans där skivans innehåll kan spelas upp över huvud taget. För det är inte bara ljud på skivan, det är även bild! Och bilden i fråga ser ut som följer:
 
 
 
Jaha, då var vi där igen. VAD FAN ÄR DET VI TITTAR PÅ? Lennons glasögon har dykt upp igen, likaså Alderaans explosion. Sen har vi en låda, en jättestor pilbåge, folk på en nudiststrand, och ringar av olika storlek. Jaha?
 
Var la jag nu mina Alvedon...
 
Näe, hörrni, jag tror nog allt att NASA allt har gjort en liten stolpe-ut på det här projektet. Stolpe-ut...i rymden. Inte ens David Beckham sköt så skevt under EM 2004. Men okej, låt mänskligheten tro att den här skivan kommer att landa i en överintelligent varelses vardagsrum, där denne kan se den med sina ögon, hålla den med sina tummar, spela den på sin skivspelare och förstå budskapet. Jag slår vad om att NASA skulle kunna vara kapabla att skicka upp en ny sond idag, och ha en hälsning inbäddad på en USB-pinne. Eller ett Spotify-/iTuneskonto. Knäck den nöten, ET.
 
Vi säger så.
 
Hasta luego, amiguetes.
 
 
 

Miljövänligt.


Nu var det länge sen jag flippade ur i ett av mina inlägg, så nu måste jag bara. Beware, ni som är ute efter seriös läsning. Eller det beror samtidigt på, för det här är trots allt ett rätt så seriöst inlägg. Inte seriöst så tillvida att jag tar upp social misär, svält eller krig. Inte heller politik eller annan såndär dynga som de flesta av oss somnar av. Idag är tanken att jag ska prata om ett relativt intressant ämne, för den som är intresserad.

Det är nämligen så att vi dagligen bombarderas av mer eller mindre sublima miljömedvetenhetsbudskap, med exempel som elbilar, Pantamera, Earth hour (ni vet, dörren till en zombieapokalyps) och Gud vet vad mer. Allt för att vi ska värna om miljön och motverka den globala uppvärmningen.

Fotnot: när jag gick upp idag, var det tretton grader "varmt" ute. Idag, den artonde juni. Midsommarveckan. Tretton grader. Ungefär lika varmt som det var på julafton förra året. Fuck you, global uppvärmning.

Men nu får jag sluta flumma och komma till skott, pudelns kärna, det som inlägget verkligen skulle handla om.

Kvitton.

Det är väldigt sällan man får alternativet att avstå från ett kvitto när man köper något. Visst, ett kvitto är bra att ha om man har köpt något stort och dyrt och som kan gå sönder. Då är det självklart bra att kunna visa upp kvittot. På samma sätt är det bra om man är revisor. And so forth. Men för medelsvensson, som går på COOP och handlar mjölk, smör, bröd, fiskpinnar, deodorant, ett kilo äpplen och en micropizza? Kom igen? Vem ska gå och reklamera ett paket tamponger, viftande med ett kvitto? Vem ska gå tillbaka till ICA och säga att Gorbypirogen smakade skit? Nä.

Får man välja om man vill ha ett kvitto utskrivet vid såna inköp? No. Kvittot kommer som ett brev på posten, oavsett om du har köpt vardagsprodukter som du skiter ut ett par dagar senare, eller om du har köpt en sprillans ny sjuttiotumsteve att hänga på väggen. Sen kan du själv välja om du vill slänga kvittot eller om du vill behålla det. Du kan även redan i kassan säga att du inte behöver ha kvittot. Men det är redan utskrivet, och i nio fall av tio på väg till en papperskorg nära dig. Miljövänligt? Tillåt mig småle.

Men det stannar inte där. Har ni någonsin kollat på kvittot över huvud taget? Har ni någonsin reflekterat över proportionen mellan kvittots längd och antalet köpta produkter? Visst, om man har månadshandlat och kommer att fylla hela bilen OCH grannens bil med varor, då är det normalt att kvittot är tre meter långt. Men för en enda produkt? Jag skojar inte - ibland har jag stannat förbi affären och bara köpt en mjölk, till exempel, och får med mig ett kvitto på fyra decimeter. Fyra decimeter. Fyrtio centimeter. 40 cm. Där finns all möjlig information om var jag har handlat, vilken kassa, vilken kassörska som har suttit i kassan, vilka öppettider affären har, vilka telefonnumer, och sju miljoner andra saker som jag aldrig kommer att behöva bry mig om. För en och en halv liter mjölk. På fyra decimeter papper. Som jag ändå kommer att kasta.

Hur många mil kvitton slängs inte om året? Och hur många träd motsvarar inte det? Här går vi och prackas på att vi ska vara så miljömedvetna hela tiden, men vi får inte välja att avstå ett 40 cm långt kvitto för en mjölk.

Vackert.Flashback.


Söndag morgon, och mobilen surrar till. Jag hör det långt, lååångt borta, och reagerar inte riktigt på det. Men den surrar igen. Och igen. Till slut är jag vaken nog för att förstå att den vill mig något.

"Ring mig när du har vaknat.", lyder ett sms från Glenn, morsans sambo.

What the f*ck, klockan är tidigt på morgonen. Jag tänker inte jagas till att vara datorsupport tidigt på morgonen. Seriöst. Blev nästan lite irriterad, eftersom jag allt som oftast blir uppringd eller sms'ad när det behövs lite konsulttjänst på datorfronten. För en gångs skull hade jag sovmorgon, och jag hade sett fram emot att avnjuta den. Men som sagt, jag var vaken nog. Så jag ringde.

"Mamma ligger på sjukhus, hon åkte akut med ambulans inatt."

Och vips, så sögs jag tillbaka till den där vidriga helgen för lite drygt ett år sen. Den helgen då pappa dog, som en blixt från klar himmel. Nu var jag där igen. Fast den här gången med mamma. Jag vet inte hur många känslor jag hann känna, men tydligen for de igenom mig rätt fort, eftersom Glenn ändå fortsatte och förklarade att läget var under kontroll ändå. Hon hade vaknat mitt i natten med buksmärtor, så pass ihärdigt att det inte höll längre. Hårt medicinerad hade hon rusats till sjukhuset, och fått konstaterat att hon hade fått ett anfall av gallsten.

Ja, det blev ju en lättnadens suck där. Efter ett par riktigt överjävliga minuter. Med tanke på att morsan har ganska så framskriden MS, är allt som har med sjukdomar och sjukhus något som får mina röda lampor att blinka.

Morsan skrevs ut senare på lördagen, och jag skällde ut henne (på skoj) för att hon skrämt livet ur mig och förstört en helt perfekt sovmorgon. Men allt var lugnt, hon mådde efter omständigheterna bra, och det var det viktiga.

Men det lugnet höll sig inte vidare länge.

Måndag kväll ringde Glenn igen, och meddelade att de hade fått köra in mamma igen, och att det nu gällde akut operation i buken. Smärtan hade kommit tillbaka, och det såg inte bra ut så det bestämdes att de fick köra akut. Det var allt han visste då, och det var allt jag fick veta. Boom. Tillbaka igen. Ännu en gång slogs jag av den där äckliga känslan, och ovissheten om huruvida jag skulle slänga mig i bilen och köra upp eller hålla huvudet kallt och stanna kvar här hemma. Och precis som med pappa, höll jag huvudet kallt tills jag hade fått mer besked.

Nästa besked kom faktiskt från mamma själv, som berättade att det inte blev någon akut operation, eftersom läkarna hade sett på hennes EKG att något inte riktigt stämde med hjärtat. De misstänkte att hon konstigt nog hade en infarkt tickande, och de vågade därför inte riktigt operera än. Operationen skulle därför skjutas till tisdag.

Heja.

Det var mer eller mindre allt jag fick höra. Och där lämnades jag, femtio mil bort med sju miljoner frågor, funderingar och orosmoln. Inte förrän onsdag förmiddag fick jag höra mer. Då hade mamma opererats, om så med lite problem. Men hon var tillbaka på rummet, och mådde åter igen efter omständigheterna bra. Skönt besked, efter en sömnlös natt.

Nu ikväll fick jag äntligen pratat med mamma, och jag har fått återberättat allt som hänt. Det visade sig att den infarkten läkarna misstänkte, var ett ärr på hjärtat från en tidigare infarkt som mamma inte ens märkt av. Go, supermamma. Och de komplikationer som uppstod under operationen, var att läkarna lyckades med bedriften att spräcka hennes inflamerade gallblåsa, varvid de fick ta och snitta akut och börja gräva. Man kan väl säga att om gallan läcker ut i buken och det inte blir rätt behandlat, så är det tack och hej. Samma som med gallblåseinflammationen över huvud taget. Så man kan säga att morsan har haft ett par touch-and-go's de senaste dagarna. Men hon lyckades ducka för liemannen den här gången.

Och en jävla tur är väl det.

Jag fasar för den dag då mamma lämnar in. Jag älskar farsan, har alltid gjort och kommer alltid att göra det, men jag fasar mer för den dag då mamma dör, än vad jag fasade för pappa. Mamma är nämligen inte bara min mamma, hon har även sen tidigt varit min pappa (hur knäppt det än låter, men så är det när de var frånskilda och jag bodde hos henne), men viktigast av allt - hon har alltid varit och kommer alltid att vara min bästa och viktigaste vän.

Mamma har axlat de tre rollerna, och gjort det med glans. I med- och motgång. Jag förstår nu på äldre dagar att hon har haft ett helvete, att vara ensam om att föda upp och uppfostra två grabbar i sina känsligaste åldrar, samtidigt som hon har skött hem, jobb, ekonomi och allt annat runtomkring. Men hon gjorde det. Och jag lyfter på hatten för det.

Mamma är en av de två personer, som jag kan sitta uppe en hel natt och prata med. Prata om allt och ingenting, se när solen går ner, och sitta på samma plats när solen går upp igen. Och hur mycket vi än må vara oense om någonting, kan vi fortfarande prata normalt och sansat, och skratta som om ingenting. Hon har stått bakom mig och stöttat mig, vad som än har hänt. Allt ifrån att bli förälder i rätt så ung ålder, till karriärsval och andra prioriteringar. Oavsett vad hon själv har tyckt om det.

Igår, när Christopher fick ta emot ett pris på skolavslutningen för bäste idrottare och lagkamrat, sa en annan förälder att den pojken måste ha fått en god uppfostran. Jag hörde det, sträckte på mig lite extra, och tänkte på mamma. För det är hon som har format mig till den person jag är, och det håller nu på att spegla av sig till mina egna barn. För det kommer jag för alltid att vara mamma tacksam. Hon är min mamma, min bästa vän och min mentor.

Och därför är jag även så rädd för att förlora henne.

Sluta skrämmas nu, människa!


Long time, no see.


Yeah, åter igen är jag usel på att uppdatera bloggen. Trots att jag nästan dagligen kommer på grejer som jag borde skriva om.

Och så är det som bortblåst när man kommer hem.

Beror det på att jag är senil? Att jag knappt vet vad som är dag eller natt längre? Att mitt huvud är på sju miljoner olika ställen samtidigt? Att jag verkligen, verkligen, VERKLIGEN behöver semester? Vad?

Jag röstar på allt ovan nämnt. Utom att jag är senil då. Fan heller.

Däremot är resten en kombination av varandra. I mitt till synes lilla huvud, snurrar mer saker än myggor i luften en sommarkväll. Flytten, morsan, jobbet, träningen, semestern, lägenheten på Mallorca och tjafs med brorsan, är bara ett litet plock på listan som gör att huvudet inte gärna går på lågvarv. Och går det inte på lågvarv, så får man inte ut något av den lilla vila man får. Får man inte vila, så försvinner perceptionen på dag och natt. Försvinner perceptionen på dag och natt, blir man trött. Är man trött, så behöver man semester. Behöver man semester men inte får det än på drygt fyra veckor, tillbaka till ruta ett.

Ja, ni hajar.

Mitt sista pass innan semestern kommer att bli världens längsta. Och jag kommer att gråta hela vägen till bilen. Om jag hade kunnat, that is.

Det blev ett ganska mörkt inlägg ikväll, passar när jag ändå ligger i sängen och skriver. Lovar att jag till nästa gång ska komma på nåt lite mer roligt och sjukt att skriva om. Vet att jag hade nåt riktigt bra för ett tag sen, men...jag har glömt.

Beror det på att jag är senil?
Balsam.


Ibland krävs det inte mycket.


RSS 2.0