SNÖ?!?


Varje år är det samma humoristiska visa. Redan när de första snöflingorna börjar dala mot marken, blir det totalt kaos ute. Och ju längre snösäsongen lider, desto värre blir kaoset. Bilar i dikena, masskrockar på motorvägarna, lastbilar och bussar på tvären, inställda tåg, inställda flyg, brutna armar, ben, svanskotor och Systemetpåsar med innehåll spillt över gångbanorna.

Kaos. Eller som vår vän Laserturken skulle säga - "snön gör kaoz me han".

Undertecknad är inne på sitt trettioandra (32) år i jordelivet, varav åtminstone tjugosju (27) har spenderats i winter wonderland av olika grad och djup. Men likt förbannat har det låtit likadant år efter år efter år efter år. Och det summeras med ett ord - snökaos. Rubrikerna i media är stora och många, och alla handlar om effektarna av samma sak - snökaos. Vart man än vänder huvudet, hör man folk prata om en och samma sak - snökaos.

HALLÅ?!?

Det var snökaos förra året med. Det var bilar i diket förra året med. Det var masskrockar förra året med. Tåg ställdes in förra året med. Lastbilar stod på tvären över motorvägen i flera timmar förra året med. Ortopederna var överbelastade förra året med.

Och året innan det.

Och året dessförinnan.

Och året före det.

Och så vidare...

Är det inte dags att man trycker på pausknappen två sekunder och reflekterar lite? Vad var det som gick snett förra året? Och nu menar jag inte att man ska hitta en skyldig myndighet eller institution att hänga, för dålig snöröjning eller sandning. Nu menar jag på det egna planet. Det är trots allt vi, du och jag, som orsakar olyckorna. Ja, vi vet att snöröjningen är usel. Ja, vi vet att det inte sandas förrän tre dagar efter att plogen har kört förbi och tryckt ner snön mot marken (för nej, det ska ju inte plogas ända ner till asfalten). Ja, vi vet att vägarna blir moddiga och snudd på omöjliga att köra på. Ja, vi vet att det kan töa lite och sen plötsligt frysa till isgata igen. För det var ju samma visa förra året. Och alla år innan det.

Varför krockar vi igen då? Varför halkar vi och bryter arslet av oss? Varför hamnar bussarna på snedden?

Sluta leta syndabockar när olyckan är framme, och gå till er själva. Om ni halkade som idioter på gångbanorna förra året, köp broddar. Om ni slirade runt med bilen och var snudd på att äta en lyktstolpe - eller till och med krockade, well se då till att lätta lite på gasen och håll avstånd till bilen framför. Förbannar ni er över inställda tåg och bussar? Planera in er resa lite bättre, med tidigare avgång för att gardera er mot inställda turer och ändrade rutter.

Kom igen, det har sett ut såhär år efter år. Det är ingen nyhet. Sluta reagera som om det var första gången ni såg snö. Sluta stå där med byxorna nere varje år. Ni var med förra året. Och året innan det. Och året dessförinnan. You know the drill. Var beredda.

Det för mig osökt lite snabbt till en annan rolig grej som också hör säsongen till - har ni tänkt på att snöskyfflar, snöslungor och dylika föremål ALLTID tar slut på vintersäsongen? Det är alltid enorm efterfrågan, och butikerna har stora backorders på dessa. Folk svär och muttrar och kliar huvudet funderande på hur de nu ska skotta ut bilen ur garaget, eller hur de ska ploga uppfarten till huset och så vidare. Det här är också något som man hör år efter år efter år. Alltid brist på skyfflar och slungor såhär års.

Vart fan tar grejerna vägen?

Uppenbarligen är köptrycket så pass hårt, eftersom det tar slut så snabbt. Det innebär alltså att massvis med folk köper dessa ting. Men vart tar skyfflarna och snöslungorna vägen efter säsongens slut? Slängs de i havet, med ägarens lättade suck "Åh, äntligen är det här hemska konstiga vita borta, nu kan jag kasta min skyffel..."? Jag menar, om det köps så förbannat mycket ena året, så borde ju ett stort behov till nästa år vara täckt. Och om detta köptryck har varit stort i många år - för handen på hjärtat, det har varit slut på snöskyfflar och snöslungor varje vintersäsong i mååånga år nu - så borde väl de flesta hushållen by now äga en skyffel eller slunga? Var i fan kommer då detta tryck på handeln ifrån?

Vi är nio miljoner invånare i Svea rike idag. Plusminus. Jag orkar inte leta fram siffror på antal hushåll och/eller hushåll i radhus/villa eller annat dylikt som är i behov av egen snöröjning. Men jag får fortfarande inte ihop det enorma behov som gör att vi år efter år får slut på snöskyfflar och snöslungor i butikerna. Vi är liksom inte ett land med sjuhundratusen miljoner invånare. DÅ hade man kunnat förstå att det kan vara svårt att hitta grejer. Men nu är vi "bara" nio miljoner. Kom igen, det är färre än hela New York-området (som ligger på närmare 20 miljoner invånare(!)), och inte fan har de brist på snöskyfflar?

Sluta kasta fanskapet i havet, snön kommer nästa år igen!

GAAAAAH!!! Undra på att jag vill gå i ide varje vinter...






Kommentarer
Postat av: Susanne

man blir aldrig besviken när man hälsar på i din blogg, här står det alltid något tänkvärt! :)

Hoppas din jul varit fin, lugn och trevlig iallafall och tack för tipset om en härlig hotellsajt! Made my day! :)

2010-12-26 @ 15:53:33
URL: http://caminandoporlavida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0