Un pequeño resumen.


Jaha, då var resan både kommen och gången. Det ska då vara fan, vad tiden går fort jämt! Känns som att det var häromdan vi bäddade ner oss på Landvetter i väntan på det tidiga morgonflyget till Barcelona, och redan är man hemma igen.

What the hell.

Resan då. Måste säga att jag blev positivt överraskad av övernattningen på Landvetter. I och med att flyget gick 07:25, skulle det bli stört omöjligt att ta sig ut med kollektivtrafik. Och jag ställer INTE bilen på långtidsparkeringen och betalar 600:-. Inte en chans. Så övernattning it is. Dra ihop några bänkar, så man skärmar av sig lite, dator i knät, snask som sällskap...och presto! Trodde inte att det skulle gå att sova, men ack så fel jag hade. Visst blev det sent, och visst blev det bara några få timmar, men sömn blev det. En bra start på resan, med andra ord.

Barcelona i sig sen, är en mycket vacker stad. Så länge man vet vad man ska göra, var man ska äta och vilka platser man ska besöka. Man kan inte komma ner till Barcelona och "go with the flow", för då är risken stor att man bara får se en vanlig storstad. På många sätt är Barcelona en otroligt vacker stad, men på andra sätt är den ändå förbannat anonym. Ta en av de stora gatorna, Avinguda del Paral-lel - en tre kilometer lång anonym aveny som sträcker sig från Plaza Espanya till hamnområdet. Visst finns det såväl affärer som restauranger, men inget man höjer ögonbrynen för.



Om man letar ihärdigt, eller har med sig några förhandstips, så kan man hitta några fina guldklimpar. Störst chans är om man åker till utkanterna av stan, eller till och med en bit ut på landet. Där är det garanterat att man finner gamla goa rustika restauranger som bjuder på lokala läckerheter. Men om man vill stanna inom stadsgränserna, gör man bäst i att ta sig till centrum och gamla stan, och där gå igenom alla bakgator och gränder. Det är där de riktiga restaurangerna gömmer sig. Restauranger, såväl inhemska som McDonalds finns att hitta överallt, men skillnaden är ändå stor. Jag kan av vissa skäl tyvärr inte skriva om tankarna och anledningarna kring skillnaderna, men lita på mig. Leta lite extra, det är värt det. Att serveras goda tapas av den gamle grå katalanen gör hela saken. Även något så enkelt som en café cortado smakar så mycket godare på rätt ställe.



Sevärdheter är lite lättare, men även här ska man helst vara förberedd och utrustad med en bra karta. Vissa sevärdheter, som Camp Nou, Sagrada familia och fontänerna vid Montjuic är svåra att missa, men det finns även sånt som man "måste" se som inte är lika lätt att hitta. Gamla kyrkor, Gaudis berömda arkitektur och lokala marknader är exempel på sevärdheter som inte direkt trillar ner i knät på dig. Var dock beredd på att många av de gamla sevärdheterna är just det - gamla. Det innebär att de behöver konstant översyn, och att risken för att du finner dem klädda i byggställningar och omgivna av lyftkranar är stor.







Nu får ni, kära läsare, kalla mig nyanserad eller vad ni än vill...men är man i Barcelona, får man inte åka därifrån utan att ha besökt Camp Nou och gått på match. Det är sån otrolig skillnad på fotbollskulturen i Spanien gentemot här i Svea rike. I Spanien är det en folkfest, som lockar folk i alla åldrar. Vi pratar alltså om allt från små barn till skrynkliga pensionärer, och alla har precis lika kul. Inga slagsmål, inga bengaler, inga huliganer. Bara sång, skratt och en förbannat tät gemenskap. De få poliser som finns där på plats, är mer där för att hjälpa till med upphittade nycklar och vägledning åt vilsna turister.











Barcelona är som sagt en otroligt vacker stad, men som sagt - ett starkt tips är att man redan i förväg har läst på om vad som finns i stan, såväl sevärdheter som restauranger, för att inte riskera att man kommer hem och undrar vad man egentligen har gjort.

Men se för böfvelen till att åka.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0