Jag ska inte bort, jag ska cchhem!

Scenen från Sällskapsresan spelas upp i mitt huvud om och om igen, sen säsongens resa till Mallis bokades. Åter igen ska jag hem till mitt Mallorca. Och ni må tro att jag längtar som galen. Att åter igen få sätta fötterna på "min" mark, vända ut och in på ön i min fortsatta jakt på dedär smultronställena. De är för övrigt många nu...låtom mig dela med mig av ett litet fåtal, utom någon som helst inbördes rangordning.

1. Sant Elm/Dragonera
Den yttersta spetsen på "åsnans" nos. Strax utanför byn Sant Elm, kan man slå sig ner på klipporna och ha utsikt över naturreservatsön Dragonera. Underbart ställe att ånjuta solnedgången vid. En liten picknickkorg, så har man för timmar där.




2. Sa Calobra

En lång jäkla ravin som går en bra bit inåt land. Belägen i de norra delarna av ön, där två höga klippor öppnar sig mot havet. Värt ett besök, och en utforskande promenad in i ravinen. Det är som att gå miljoner år bak i tiden. Nackdelen är bilvägen dit. Serpentinvägar, någon?




3. Cura/Randa
Klostret Cura är beläget högst upp på berget Randa, och är en riktigt fridfull plats med underbar utsikt över Palma och Palmabukten. Bilvägen dit är ungefär lika utmanande som vägen till Sa Calobra, men klart värt det. När man väl har kommit upp dit, glömmer man allt vad tid och rum heter.




4. Villafranca
Byn Vilafranca ligger mitt i ingenstans inåt ön, och har egentligen inget direkt märkvärdigt att erbjuda. Men. På sommaren sprakar deras "huvudgata" med färsk frukt och grönsaker i alla dess färger! Nyplockat från bakgårdarna, och det kan inte bli färskare än så. Är man i närheten, så kan man bjuda sig själv på lite gott.




5. Es Trenc
Jag är inte mycket för stränder, kan jag erkänna. Speciellt inte när man bor på västkusten, och har plenty med sol- och badmöjligheter här. Jag vill inte lägga dyra pengar på att åka till Mallorca och sen bara ligga på stranden. Men om jag ändå ska till stranden, så är Es Trenc en av de som imponerat mest på mig. Det är en än så länge relativt oförstörd strand, där det knappt finns några turister. Omgivningarna påminner mycket om åttiotalets Alcudia, med de stora tallarna och gott om plats att ånjuta en god lunch och siesta mellan baden.




6. Na Burguesa
Så var vi där igen med berg, slingriga vägar och illamående. Men åter igen har vi en plats med en otrolig sikt. I Palmas utkanter, har vi byn Genova och vägen upp till utkiksplatsen Na Burguesa. Här har du en utsikt över Palma och Palmabukten - du kan till och med se ända bort till Randa i andra änden - som garanterat lämnar dig mållös. Ännu mer imponerande är utsikten kvälls-/nättetid, med alla stadens lampor som lyser upp. Här finns även en restaurang...eller lounge, som det så vackert heter idag. Dyrt som synden, men om du ändå har pengar till övers, så...




7. Palma
Självklart har jag inte glömt Palma. Men det är så svårt att i korta ord skriva något som kan ge så mycket information som möjligt. Så jag fattar mig kort - Katedralen, Bellver, gamla stan, Paseo Maritimo, restauranger, shopping...ja, ni fattar. En dag räcker inte. Och om ni måste hoppa vissa delar, så får ni åtminstone INTE hoppa kvällspromenaden längs hamnen - Paseo Maritimo.




8. Santa Ponça.
Det där med bad, som sagt...jag vill hellre uppleva saker, men även Santa Ponça har sin charm. På sommaren går solen ner rätt ut i bukten, och ett kvällsdopp här är förbannat mysigt.




9. La Reserva
Upplevelser, sa vi? Vad sägs om ett enormt naturreservat, där du promenerar fyra kilometer i urskog, med vattenfall, broar, höga träd, mysko plantor, några djur, mer vattenfall och what not? Mot slutet på promenaden, finns en "restaurang" där du kan köpa din egen grillbricka som du sen grillar efter smak i någon av deras grillar. Och efter maten tar du bara några steg, så kliver du ner i naturbassänger med vatten direkt från berget. Iskallt, men OJ vilken upplevelse!




10. Palma flygplats
Ja, kalla mig geek, för det är jag. Tänk er följande scenario - middagstid (runt 9 på kvällen), en hård grusslätt, en pizza Tropical (minus persika) från Pizza industria, en iskall cola och en parkettplats för att se ruschen från bana 24R. Efter maten ställs kameran upp på stativet, och let the magic begin.




Ja, listan kan göras lång. Men här är några av de ställena som hör till mina måsten, när jag är nere på Mallis. Som amatörfotograf, är det dessutom kul att besöka sånahär ställen. Mallorca är en otroligt tacksam ö att lattja runt med kameran på, och även om man inte har kameran med finns det så mycket att se. Därför skulle jag kunna vara där i en och en halv evighet. Om det bara gick.

Men nu får jag väl längta i alla fall.

Mer bilder finns som vanligt i min fotoblogg, http://photogeek.blogg.se/

Kommentarer
Postat av: A

-packar ner sig själv i resväskan-

2010-03-22 @ 22:58:23
Postat av: Susanne

Men woooow vilken fin guide du har satt ihop! Nu blev jag ju förstås ännu mer sugen än innan att åka dit! Hur är det att hyra bil där och köra runt, är det svårt för någon som aldrig varit där förr eller är det lätt att hitta? Jag hör av mig längre framåt sommaren om det blir en Mallorcaresa för mig så pumpar jag dig på information! :)

2010-03-22 @ 23:32:59
URL: http://caminandoporlavida.blogg.se/
Postat av: Susanne

sv: tack för bra svar! Att veta att det funkar bra att hyra bil är skönt för man får ju ut så mycket mer av sin resa om man kan röra sig fritt. Å nu längtar jag bort.. :) Haha, tack för erbjudandet om guide, men juli/augusti är jag förhoppningsvis upptagen med jobb! Blir nog på vårkanten eller framåt hösten om jag nu kommer iväg!

Har du varit nåt på "mitt" Teneriffa då? :)

2010-03-23 @ 20:07:10
URL: http://caminandoporlavida.blogg.se/
Postat av: Susanne

haha.. jo, eller hur, visst borde man vara ledig på sommaren, men som student är det ju bara på sommaren man har chansen att jobba och tjäna lite pengar.. tyvärr.. :) Jag hoppad på jobb på turistbyrån men vi får se vad som händer! Vad pysslar du med då?

Men alltså, är du född på Mallorca eller i Sverige?

Trevlig kväll! :)

2010-03-24 @ 18:37:50
URL: http://caminandoporlavida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0